Εισαγωγή στο πέμπτο ενημερωτικό δελτίο του OLEUM

OLEUM – είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της συναρπαστικής περιπέτειας!

 

Το OLEUM βρίσκεται κοντά στο τέλος του έργου. Τώρα είναι η ώρα να συνοψίσουμε και να δώσουμε εξηγήσεις!

 

Χάρη στην πολύτιμη ομαδική εργασία και τις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων εταίρων, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι έχουν επιτευχθεί πολλοί από τους στόχους του έργου και τα πιο σημαντικά επιτεύγματα μέχρι σήμερα συνοψίζονται σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο.

 

Ακολουθώντας το πλάνο της πρόταση του έργου και λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που συνοψίζονται σε έκθεση σχετικά με τις κοινές και αναδυόμενες πρακτικές νοθείας στον κλάδο του ελαιολάδου, το OLEUM έχει αναπτύξει σειρά ενδοεργαστηριακά επικυρωμένων μεθόδων για τη διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας του ελαιολάδου. Τέσσερις από αυτές ακολουθούν διαδικασία πλήρους επικύρωσης (διεργαστηριακή επικύρωση).

 

To Δίκτυο OLEUM ακολούθησε δύο συμπληρωματικές προσεγγίσεις: Όρισε ένα δίκτυο στο LinkedIn που εστιάζει σε γενικά θέματα ποιότητας και γνησιότητας του ελαιολάδου (αριθμεί πάνω από 100 μέλη μέχρι σήμερα) και ένα ελεγχόμενης πρόσβασης δίκτυο (Basecamp) για όσους ασχολούνται με την εργαστηριακή ανάλυση του ελαιολάδου (αριθμεί περισσότερα από 60 μέλη μέχρι σήμερα). Το OLEUM αναλαμβάνει την υποχρέωση να αυξήσει τον αριθμό των μελών και να προσελκύσει εργαστήρια εντός και εκτός Ευρώπης που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις σχετικές δοκιμές. Συμφωνήθηκε, επίσης, η μελλοντική συντήρηση και ανάπτυξη του Δικτύου OLEUM.

 

Η Τράπεζα Δεδομένων OLEUM έχει τεχνικά υλοποιηθεί, αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και τα αποτελέσματα από τη διαδικασία της πλήρους επικύρωσης των μεθόδων. Η χρήση της θα ακολουθεί καθορισμένα ΔΔΙ. Μετά το πέρας του έργου θα οριστεί, επίσης, ένα σχέδιο βιωσιμότητας για τη μετέπειτα συντήρηση της Βάσης Δεδομένων OLEUM.

 

Πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός ενός ενημερωτικού γραφήματος με σκοπό την κάλυψη της ανάγκης του καταναλωτή να αναγνωρίζει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας και κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό παρουσίασης του έργου.

 

Τα αποτελέσματα του έργου έχουν παρουσιαστεί επιτυχώς σε περισσότερα από 40 συνέδρια και εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων δύο Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων (το πρώτο έλαβε χώρα στη Σεβίλλη και το δεύτερο στην Μπολόνια). Τα αποτελέσματα του OLEUM θα παρουσιαστούν σε μελλοντικά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος αυτού του ενημερωτικού δελτίου, διατίθεται σε έξι γλώσσες (γαλλικά, ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά), χάρη στη συνεργασία με ορισμένους από τους εταίρους.

 

Η Πολυμετοχική Συμβουλευτική Επιτροπή OLEUM συμβάλλει συνεχώς παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές κατά την υλοποίηση του έργου.

 

Είτε είστε δημόσιο, είτε ιδιωτικό εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, εταιρεία παραγωγής ή διανομής ελαιολάδου ή εταιρεία που επιθυμεί να προτείνει να δοκιμαστούν τα όργανα και τα αναλυτικά εργαλεία της, σας παροτρύνω να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του έργου (http://www.oleumproject.eu) και να αποστείλετε οποιεσδήποτε αίτημα για πληροφορίες ή να συμμετάσχετε στο Δίκτυο OLEUM στέλνοντας ένα email στη διεύθυνση oleum@unibo.it.

 

Tullia Gallina Toschi (tullia.gallinatoschi@unibo.it), Τμήμα Γεωργικών Επιστημών και Επιστήμης Τροφίμων (DISTAL) - Alma Mater Studiorum - Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Συντονίστρια του ερευνητικού έργου OLEUM