Το Δίκτυο OLEUM: 1ο και 2ο εκπαιδευτικό σεμινάριο

Κατά τους τελευταίους 4 μήνες πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια υψηλού επιπέδου για να συζητηθούν οι μέθοδοι ανάλυσης που υποβάλλονται σε επικύρωση στο πλαίσιο του έργου. Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη, στις 24 Οκτωβρίου 2019 και το δεύτερο στην Μπολόνια στις 11 Δεκεμβρίου 2019. Το Queen’s University Belfast ηγήθηκε της διοργάνωσης αυτών των δύο σεμιναρίων σε συνεργασία με τους τοπικούς εταίρους του έργου, το Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Instituto de la Grasa (CSIC) και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (UNIBO).

 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σεμιναρίου, συζητήθηκαν δύο αναλυτικές μέθοδοι που υποβάλλονται σε προκαταρκτική δοκιμή επικύρωσης: α) Προσδιορισμός (UHPLC) της ολικής υδροξυτυροσόλης (Htyr) και τυροσόλης (Tyr) για την υποστήριξη ισχυρισμού υγείας, με παρουσιάστρια τη Μαρία Τσιμίδου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης β) προσδιορισμός των αιθυλεστέρων λιπαρών οξέων χρησιμοποιώντας διαφορετικές αναλυτικές μεθοδολογίες με παρουσιάστρια την Alessandra Bendini από το UNIBO και τη Raquel Gomez-Coca από το CSIC. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος συνολικά 42 συμμετέχοντες από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Εκπροσωπήθηκαν ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια ανάλυσης σε συνδυασμό με αρχές ελέγχου και συμμετείχαν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με τις δύο μεθόδους και την εφαρμογή τους. Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός σχολιασμός στις Τυποποιημένες Διαδικασίες Λειτουργίας (SOPs) στο εργαστήριο που οδήγησε σε  χρήσιμη ανατροφοδότηση για τις ομάδες που ανέπτυξαν τις μεθόδους. Τα μέλη του Δικτύου OLEUM έχουν πρόσβαση σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό υλικό μέσω του ελεγχόμενης πρόσβασης ιστοτόπου Basecamp.

 

Το δεύτερο σεμινάριο έλαβε χώρα στην Μπολόνια στις 11 Δεκεμβρίου 2019, όπου παρουσιάστηκαν 4 επιπλέον μέθοδοι ανάλυσης που υποβλήθηκαν, επίσης, σε προκαταρκτική-δοκιμή επικύρωσης:

 

  1. Μέθοδος SPE/GC- FID για την ανίχνευση των ελεύθερων και των εστεροποιημένων στερολών (Paolo Lucci – Πανεπιστήμιο του Ούντινε)
  2. Ανάλυση επιλεγμένων πτητικών ενώσεων στο παρθένο ελαιόλαδο με τη χρήση της αέριας χρωματογραφίας (Diego Luis Garcia-Gonzalez – CSIC)
  3. Ανάλυση του πτητικού προφίλ του παρθένου ελαιολάδου μέσω SPME-GC-MS και χημειομετρίας, ως μέθοδος screening για την υποστήριξη της ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης (Panel Test) (Stefania Vichi –University of Barcelona)
  4. Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένων ελαιολάδων με τη χρήση δύο Υλικών Αναφοράς (Alessandra Bendini – University of Bologna)

 

Το σεμινάριο είχε πολύ ικανοποιητική συμμετοχή με 72 συμμετέχοντες (παραγωγούς, διανομείς, ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια) από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Κροατία.

 

Τα σχόλια από κάθε σεμινάριο ήταν πολύ θετικά και κατέδειξαν την αξία του Δικτύου OLEUM. Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν την ευκαιρία να συνδεθούν με άλλους ενδιαφερόμενους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να συζητήσουν με εμπειρογνώμονες, να λύσουν κοινά προβλήματα και να συμμετάσχουν στην επικύρωση των νέων αναλυτικών μεθόδων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου OLEUM.

 

Υπάρχουν σχέδια για διεξαγωγή και άλλων εκπαιδευτικών σεμιναρίων επικεντρωμένα σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία στην Ιταλία, την Ισπανία και ίσως τη Γαλλία, καθώς και άλλες χώρες, με στόχο να προωθηθεί περαιτέρω η εμπλοκή των ενδιαφερομένων για τις μεθόδους του OLEUM παρουσιασμένες στην τοπική γλώσσα - Ακολουθήστε τις δράσεις του έργου OLEUM για περισσότερες λεπτομέρειες.