Διαδικασία διεργαστηριακής επικύρωσης Oleum

Ένας από τους στόχους του Oleum είναι η ανάπτυξη νέων μεθόδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εργαστήρια για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα της ΕΕ για το παρθένο ελαιόλαδο.

 

Προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επίσημους σκοπούς, οι μέθοδοι πρέπει να ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες επικύρωσης και προτυποποίησης:

 

  1. Οι αναπτυγμένες μέθοδοι πρέπει να έχουν διεθνώς αποδεκτή μορφή
  2. Πρέπει να υποβληθούν σε επίσημη «ενδοεργαστηριακή» επικύρωση σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα
  3. Πρέπει να υποβληθούν σε επίσημη διεργαστηριακή επικύρωση σύμφωνα με διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες

 

Για την πραγματοποίηση της τελευταίας διαδικασίας, υιοθετήσαμε μια διαδικασία δύο σταδίων:

 

α)Προκαταρκτική-δοκιμή

 

Σκοπός της προκαταρκτικής μελέτης είναι να εκθέσει τους συμμετέχοντες στη νέα μεθοδολογία στέλνοντάς τους δύο δείγματα (π.χ. υλικά αναφοράς) και ληφθεί ανατροφοδότηση σχετικά με τα αποτελέσματά τους, αλλά επίσης, εξίσου σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις τους ως προς τη βελτίωση της μεθόδου.

 

Ένα βασικό μέρος της προκαταρκτικής δοκιμής που έχουμε συμπεριλάβει στο OLEUM, είναι εργαστήρια στα οποία οι συμμετέχοντες (εργαστήρια ανάλυσης ελαιολάδου για αρχάριους ή προχωρημένους) μοιράζονται τις εμπειρίες τους με το προσωπικό ανάπτυξης και παρέχουν ανατροφοδότηση σχετικά με τη μέθοδο, έτσι ώστε να μπορούν να διορθωθούν πιθανά σφάλματα και να γίνουν αλλαγές που θα καταστήσουν τη μέθοδο πιο εύκολη στην κατανόηση και τη χρήση.

 

Τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των μεθόδων υπολογίζονται από τα υποβληθέντα δεδομένα και χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη των τελικών αποτελεσμάτων επικύρωσης και ως χρήσιμος παράγοντας λήψης αποφάσεων σχετικά με το αν οι υποψήφιες μέθοδοι πρέπει να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο (δοκιμή).

 

β) Κυρίως Δοκιμή

 

Σε αυτό το πιο επίσημο στάδιο, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν τη μέθοδο, αναθεωρημένη από την προκαταρτική δοκιμή, για να αναλύσουν μια ομάδα, συνήθως, δέκα «τυφλών δειγμάτων» (δηλ. υλικά αναφοράς). Τα χαρακτηριστικά επίδοσης της μεθόδου υπολογίζονται με βάση τα αναφερόμενα αποτελέσματα και χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί κατά πόσον η μέθοδος είναι κατάλληλη για χρήση σε επίσημους σκοπούς. Απαιτούνται συνήθως οκτώ τουλάχιστον εργαστήρια για μια τέτοια μελέτη, αλλά το Oleum στοχεύει να έχει αρκετά περισσότερα από αυτά για τις 4 μελέτες που πραγματοποιούνται.

 

Πρόοδος μέχρι στιγμής:

 

Το Oleum προτείνει την επικύρωση νέων διαδικασιών σε 4 τομείς:

 

  1. Ανάλυση πολικών φαινολών για την υποστήριξη του ισχυρισμού υγείας του ελαιολάδου
  2. Ανάλυση ελεύθερων και εστεροποιημένων στερολών με στόχο τα μη επιτρεπόμενα μείγματα ελαιολάδου
  3. Βελτιωμένη μεθοδολογία για τους αιθυλεστέρες λιπαρών οξέων με στόχο την μη επιτρεπόμενη μεταποίηση και την ανίχνευση παρθένου ελαιολάδου χαμηλής ποιότητας
  4. Οργανοληπτικές αναλύσεις και αναλύσεις πτητικών ενώσεων για τον προσδιορισμό της ποιότητας και της γνησιότητας του παρθένου ελαιολάδου

 

Όλες έχουν υποβληθεί σε προκαταρτικές δοκιμές εφαρμογής και συζητήσεις στη διάρκεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων στη Σεβίλλη (Οκτώβριος 2019) και στην Μπολόνια (Δεκέμβριος 2019).

 

Επί του παρόντος, ολοκληρώνουμε την προετοιμασία μας για το τελικό στάδιο των δοκιμών (διεργαστηριακή εξέταση) που θα διεξαχθούν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020 με τα τελικά αποτελέσματα των μελετών να είναι διαθέσιμα το καλοκαίρι.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, επικοινωνήστε με την Martyna Korytkowska στη διεύθυνση M.Korytkowska@qub.ac.uk