Ενδοεργαστηριακά επικυρωμένες αναλυτικές μέθοδοι στην Τράπεζα Δεδομένων OLEUM

Οι εργασίες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των δεσμών εργασιών ανάλυσης (3 και 4), είχαν ως αποτέλεσμα μια σειρά μεθόδων ανάλυσης που αποσκοπούν στη βελτίωση του ελέγχου της ποιότητας και της αυθεντικότητας του παρθένου ελαιολάδου. Αυτές οι μέθοδοι προέκυψαν ύστερα από διεξοδική έρευνα κατά την πρώτη περίοδο του έργου, κατά την οποία δοκιμάστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις, πραγματοποιήθηκε βελτιστοποίηση των μεταβλητών και παράχθηκε εξετάσθηκε μεγάλος αριθμός δειγμάτων παρθένου ελαιολάδου διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και χημικής σύστασης. Όλες αυτές οι έρευνες συγκλίνουν Από τις διάφορες αναλυτικές μεθόδους που αναπτύχθηκαν και επικυρώθηκαν ενδοεργαστηριακά, ορισμένες προκρίθηκαν για πλήρη διεργαστηριακό έλεγχο στο πλαίσιο δράσεων ςτη δέσμης εργασιών 6 για τη μεταφορά τεχνολογίας και τη δικτύωση (QUB και Fera). Ο στόχος είναι ο έλεγχος των μεθόδων από ένα ευρύ φάσμα εργαστηρίων και τελικών χρηστών, η αξιολόγηση της καταλληλότητάς τους και η ανατροφοδότηση με στοιχεία και παρατηρήσεις που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελή για την προώθηση της χρήσης τους σε ελέγχους ρουτίνας.

 

Η πλήρης δραστηριότητα επικύρωσης (προδοκιμές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ακολουθούμενες από την κατάλληλη δοκιμαστική φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη) και επικεντρώνεται στα κάτωθι:

 

  1. Η «Ποσοτική οργανοληπτική αξιολόγηση» που περιλαμβάνει την ανάλυση των πτητικών ενώσεων μέσω μιας στοχευμένης μεθόδου SPME-GC-FID/MS (CSIC, ITERG, UB, UNIBO, UNIUD, UNIPG, NESTEC) που αναπτύχθηκε παράλληλα με μια γρήγορη μη στοχευμένη προσέγγιση διαλογής SPME-GC-MS (UB) και τη χρήση δύο νέων Υλικών Αναφοράς για την οργανοληπτική ανάλυση (CSIC, UNIBO, EUROFINS, ITERG, IPTPO, UZZK, ZRS)
  2. Μια μέθοδο UHPLC-DAD (ΑΠΘ) για τον ποσοτικό προσδιορισμό των πολικών φαινολικών ενώσεων (των αποκαλούμενων «πολυφαινολών») σε σχέση με τον ισχυρισμό υγείας (υδροξυτυροσόλη, τυροσόλη και παράγωγα)
  3. Μια αναθεωρημένη προσέγγιση για την προπαρασκευαστική φάση με HPLC-UV-Vis (UNIBO) ή SPE (CSIC) των αιθυλεστέρων λιπαρών οξέων και την ανάλυσή τους με GC-FID
  4. Μια νέα μέθοδο για την ανάλυση GC των ελεύθερων και εστεροποιημένων στερολών (UNIUD)

 

Τους τελευταίους μήνες, το έργο OLEUM απέφερε, επίσης, αποτελέσματα από μελέτες και για άλλες αναλυτικές μεθόδους Όλες οι προτεινόμενες αναλυτικές μέθοδοι λύσεις ανάλυσης έχουν ήδη επικυρωθεί ενδοεργαστηριακά και ακόμα κι αν μερικές από αυτές δεν έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία πλήρους επικύρωσης, εξακολουθούν να προσφέρουν πολύτιμα αποτελέσματα που πρόκειται να συμπεριληφθούν σε ένα αποθετήριο δεδομένων, την Τράπεζα Δεδομένων OLEUM (WP5, JRC). Παραδειγματικά, στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται μέθοδοι που βασίζονται σε ταχεία αεριοχρωματογραφία (UNIBO), GC-IMS (UNIBO) και NMR (EUROFINS) ως μη στοχευμένες προσεγγίσεις για την ποιοτική διάκριση δειγμάτων βάσει προφίλ σε πτητικές και δευτερεύουσες ενώσεις, φασματοσκοπίας φθορισμού (SMART ASSAYS) για τον ταχύ προσδιορισμό των βιοενεργών λιπόφιλων φαινολικών ενώσεων, φασματοσκοπία ηλεκτρικής εμπέδησης (UNIBO) που εφαρμόζεται ως φορητό σύστημα μέτρησης της ελεύθερης οξύτητας, αναλυτικές προσεγγίσεις HPLC-RI και GC-FID (ITERG, CSIC, EUROFINS, UNIUD, ZRS) για τον προσδιορισμό των προφίλ τριακυλογλυκερολών και λιπαρών οξέων για την εκτίμηση, βάσει μιας ειδικής βάσης δεδομένων, της γεωγραφικής προέλευσης των δειγμάτων παρθένου ελαιολάδου.

 

Τέλος, όσον αφορά στη μελέτη σχετικά με τη φρεσκάδα και τη διάρκεια ζωής (με συντονιστή το UNIPG), έχουν ολοκληρωθεί τα πειράματα υπό διαφορετικές συνθήκες και έχουν οργανωθεί και αναλυθεί οι πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες χρησίμευσαν για την επιλογή των δεικτών που επιτρέπουν την καλύτερη αξιολόγηση της υποβάθμισης της φρεσκάδας/ποιότητας των ελαιολάδων και μπορούν να εφαρμοστούν για την κατασκευή ενός προγνωστικού μοντέλου για την εκτίμηση της διάρκειας ζωής. Στο πλαίσιο της WP5, το αποθετήριο εγγράφων και η υπό κατασκευή βάση δεδομένων, θα επιτρέψουν την αποθήκευση εγγράφων και επικυρωμένων αποτελεσμάτων που παράγονται από την κοινοπραξία OLEUM (WP 3, 4 & 6) ως τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας, αρχεία αναφοράς επικύρωσης, αρχεία πρωτότυπων μετρήσεων, περιγραφές πειραμάτων (ελάχιστες απαιτούμενες πληροφορίες για τις εκθέσεις σχετικά με δείγματα, τεχνικές, αναλύσεις), πρότυπο εισαγωγής/εξαγωγής MS Excel, καθώς επίσης θα είναι δυνατή η άμεση προβολή του περιεχομένου της βάσης δεδομένων και η αναζήτηση του περιεχομένου της.