Εισαγωγή στο 4o ενημερωτικό δελτίο OLEUM

Κοινοπραξία OLEUM - πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της συναρπαστικής περιπέτειας!

 

Το ερευνητικό έργο OLEUM βρίσκεται κοντά στο τέλος του. Τώρα είναι καιρός να το πούμε!

 

Είμαι πραγματικά πολύ ευτυχής να σας ενημερώσω ότι πολλοί στόχοι του ερευνητικού έργου έχουν φτάσει στο τέλος τους χάρις στη μεγάλη προσπάθεια της ομάδας εργασίας και στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων εταίρων. Αυτοί συνοψίζονται σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο.

 

Με βάση την πρόταση του ερευνητικού έργου και λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες σχετικά με τις κοινές και τις αναδυόμενες περιπτώσεις απάτης στον τομέα του ελαιολάδου που συνοψίζονται σε μια πρόσφατα υποβληθείσα έκθεση, η κοινοπραξία OLEUM έχει αναπτύξει καινοτόμες και αναθεωρημένες αναλυτικές μεθόδους για τη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας των ελαιολάδων. Τώρα έφθασε η ώρα ώστε τέσσερεις από αυτές να επικυρωθούν πλήρως (Μια αναθεωρημένη μέθοδος προσδιορισμού των αιθυλεστέρων των λιπαρών οξέων στα παρθένα ελαιόλαδαΟικοδομώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών: Η περίπτωση του ισχυρισμού υγείας για τις «πολυφαινόλες» του παρθένου ελαιολάδου σύμφωνα με τον ΕΚ 432/2012)

 

 

Περίπου 200 υποψήφια μέλη προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο OLEUM και 62 μέλη είναι τώρα ενταγμένα σ’ αυτό. Η κοινοπραξία OLEUM θα αναλάβει την υποχρέωση να αυξήσει τον αριθμό των μελών του δικτύου και τη συνεργασία με εργαστήρια εντός και εκτός Ευρώπης που ενδιαφέρονται θα συμμετέχουν στις δοκιμές. Θα οριστεί επίσης ένα σχέδιο βιωσιμότητας για τη μελλοντική συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου OLEUM.

 

Η βάση δεδομένων OLEUM σε μια έτοιμη προς χρήση δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε και βρίσκεται ήδη σε δοκιμασία.

 

Ολοκληρώθηκε ένα ενημερωτικό σχεδιάγραμμα για τις ανάγκες του καταναλωτή ώστε να αναγνωρίζει ένα καλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ ένα βίντεο που παρουσιάζει το ερευνητικό έργο είναι υπό οριστικοποίηση.

 

Έχουμε παρουσιάσει επιτυχώς τα αποτελέσματα του έργου σε 40 περίπου συνέδρια και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Σε μελλοντικά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του έργου OLEUM. Για να μεγιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του παρόντος ενημερωτικού δελτίου, αυτό είναι διαθέσιμο σε έξι γλώσσες (Γαλλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά), χάρη στη συνεργασία ορισμένων συνεργατών.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή των Πολλαπλώς Ενδιαφερομένων Μερών OLEUM έχει συνεχή συμβολή στο ερευνητικό έργο παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές

Εάν είστε ένα θεσμοθετημένο ή ένα ιδιωτικό εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, μια εταιρεία παραγωγής ή διάθεσης ελαιολάδου ή μια εταιρεία που θέλει να προτείνει τα επιστημονικά όργανα και τον αναλυτικό εξοπλισμό της ώστε να δοκιμαστούν, σας συνιστώ θερμά να παρακολουθείτε τον ιστότοπο του ερευνητικού έργου (http://www.oleumproject.eu) και να στέλνετε τυχόν αιτήματα για πληροφορίες ή να γίνεται μέλη του δικτύου OLEUM με την αποστολή ενός e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση oleum@unibo.it.

 

Tullia Gallina Toschi (tullia.gallinatoschi@unibo.it), Τμήμα Γεωργικών Επιστημών και Επιστήμης Τροφίμων (DISTAL) - Alma Mater Studiorum – Πανεπιστήμιο Μπολώνιας, Συντονίστρια του ερευνητικού έργου OLEUM.