Mέθοδος M4A

Στοχευμένη προσέγγιση για τον προσδιορισμό των πτητικών ενώσεων στο παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας αέρια χρωματογραφία (μέθοδος M4A)

 

Η μέθοδος M4A αναπτύχθηκε για τον προσδιορισμό του περιεχομένου 18 επιλεγμένων πτητικών ενώσεων σε παρθένα ελαιόλαδα (VOO), οι οποίες είναι υπεύθυνες για το άρωμα και τα οργανοληπτικά ελαττώματα. Ο προσδιορισμός βασίζεται στην απομόνωση και την προ-συγκέντρωση πτητικών με μικροεκχύλιση στερεάς φάσης (SPME) και τον επακόλουθο διαχωρισμό των ενώσεων στόχων με αέρια χρωματογραφία.

 

Η Τυποποιημένη Διαδικασία Λειτουργίας (SOP) για αυτή τη μέθοδο επικεντρώθηκε στην περιγραφή και την προτυποποίηση ενός αναλυτικού πρωτοκόλλου για τον προσδιορισμό της σύνθεσης των πτητικών ενώσεων του VOO, με τελικό σκοπό/στόχο την ενίσχυση της μεθοδολογίας του IOC για την οργανοληπτική αξιολόγηση και ταξινόμηση των VOO, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας το ρόλο των πάνελ οργανοληπτικής αξιολόγησης. Προτάθηκαν  δύο μέθοδοι ανάλογα με τον ανιχνευτή που χρησιμοποιείται για την ποσοτικοποίηση: ο ανιχνευτής ιονισμού φλόγας (FID) και η φασματομετρία μάζας (MS). Όπως υπονοείται από τη χρήση της SPME, η μέθοδος προσδιορίζει τις πτητικές ενώσεις στην υπερκείμενη των δειγμάτων VOO αέρια φάση, αν και θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες κατηγορίες ελαιολάδου.

 

Στόχοι της προ-δοκιμής για τη M4A ήταν:

  1. Για την ποσοτικοποίηση της συγκέντρωσης των 18 επιλεγμένων πτητικών ενώσεων σε δύο «πραγματικά» δείγματα ελαιολάδου, η βαθμονόμηση έγινε με βάση δύο προηγουμένως παρασκευασμένων καθορισμένων υποστρωμάτων με γνωστή συγκέντρωση αυτών των πτητικών ενώσεων.
  2. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων από τη διεργαστηριακή μελέτη επαλήθευσης που έγινε εντός του OLEUM με τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από εργαστήρια εκτός της κοινοπραξίας, έγινε εξετάζοντας τις τιμές σχετικής τυπικής απόκλισης (RSD) για κάθε πτητική ένωση που αναφέρθηκε από τα διαφορετικά συμμετέχοντα εργαστήρια.

 

Επτά δημόσια/ιδιωτικά εργαστήρια συμμετείχαν στην προ-δοκιμή. Από αυτά, 2 ήταν από την Κίνα, 2 από την Ισπανία, 1 από την Ιταλία, 1 από τις ΗΠΑ και 1 από την Πορτογαλία. Οι συμμετέχοντες έλαβαν 4 δείγματα (δύο δείγματα παρθένου ελαιολάδου και δύο υποστρώματα με πρότυπα για τη βαθμονόμηση) και τους ζητήθηκε να τα αναλύσουν ακολουθώντας τη SOP που ετοίμασαν οι επιστήμονες που ανέπτυξαν τη μέθοδο. Αυτή η μέθοδος παρουσιάστηκε σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σε τον Δεκέμβριο του 2019 στη Μπολόνια με στόχο την άμεση επικοινωνία με τους τελικούς χρήστες (επαγγελματίες στην ανάλυση παρθένου ελαιολάδου) και την απάντηση σε ερωτήσεις, αμφιβολίες, τη συζήτηση προτάσεων βελτίωσης, καθώς και τη λήψη γενικών σχολίων σχετικά με την πρακτική εφαρμογή και χρησιμότητά της στον ποιοτικό έλεγχο του παρθένου ελαιολάδου.

 

Η μελέτη διεξάγεται ξεχωριστά για τα δύο είδη ανιχνευτών, FID και MS, προκειμένου να υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των μεθόδων με αυτές τις δύο επιλογές. Η RSD% για κάθε μία από τις πτητικές ενώσεις ήταν παρόμοια με την τιμή RSD% που ελήφθη από την διεργαστηριακή εξέταση που πραγματοποιήθηκε εντός της κοινοπραξίας OLEUM πριν από την προ-δοκιμή. Αναλύθηκαν και εντοπίστηκαν επίσης πηγές σφαλμάτων (βαθμονόμηση, ταυτοποίηση κ.λπ.). Οι αναθεωρήσεις στην SOP ως συνέπεια της προ-δοκιμής σχετίζονταν κυρίως με την εισαγωγή πληροφοριών για περαιτέρω σαφήνεια στις εξηγήσεις και τις λεπτομέρειες. Η χρήση ενός εναρμονισμένου αρχείου Excel για όλους τους υπολογισμούς κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης αποδείχθηκε κρίσιμο εργαλείο για τη λήψη ομοιογενών δεδομένων.

 

Για το Instituto de la Grasa (CSIC): Clemente Ortiz-Romero, Diego L. García-González.

Για το Alma Mater Studiorum – University of Bologna (Πανεπιστήμιο της Μπολόνια) (UNIBO): Enrico Casadei, Enrico Valli.