Mέθοδος M3

Προσδιορισμός των αιθυλεστέρων λιπαρών οξέων σε παρθένα ελαιόλαδα με τη χρήση της SPE-GC-FID
 

Η μέθοδος M3 αναπτύχθηκε ως μέρος του πακέτου εργασίας 4 «Αναλυτικές λύσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα ελέγχου γνησιότητας ελαιολάδου», ειδικά στο πλαίσιο της ενότητας εργασίας 4.2 «Εντοπισμός παράνομης επεξεργασίας (απόσμησης): αναλυτικά εργαλεία και δείκτες». Η διαδικασία επιτρέπει την απομόνωση του κλάσματος που περιέχει τους αιθυλεστέρες λιπαρών οξέων (FAEE) που υπάρχουν σε δείγματα παρθένου ελαιολάδου (VOO). Σε αυτήν τη μέθοδο, προτείνεται η χρήση μιας μικροστήλης πληρωμένης με διοξείδιο του πυριτίου (1γρ.) για την απομόνωση της αναλυτέας ουσίας ως ταχεία εναλλακτική λύση έναντι της προπαρασκευαστικής φάσης που ορίζεται στο Παράρτημα XX του κανονισμού ΕΟΚ. 2568/91 για τον προσδιορισμό των FAEE, η οποία απαιτεί μεγάλο όγκο διαλυτών και μια πολύ μακρά και πολύπλοκη προπαρασκευαστική διαδικασία. Το απομονωμένο κλάσμα στη συνέχεια αναλύεται με τη μέθοδο GC-FID χρησιμοποιώντας στήλη χαμηλής πολικότητας και ψυχρή έγχυση στη στήλη.
 

Το ενδιαφέρον μας για αυτόν τον προσδιορισμό έγκειται στο γεγονός ότι η αναλυτική αξιολόγηση του περιεχομένου των FAEE είναι μία από τις παραμέτρους ποιότητας που επιτρέπει τον καθορισμό της ποιότητας ενός VOO και την ανίχνευση μη επιτρεπόμενων μιγμάτων εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων με έλαια χαμηλότερης ποιότητας, είτε αυτά είναι παρθένα, λαμπάντε ή, έμμεσα, κάποιο είδος ελαίων που έχουν υποστεί ήπια απόσμηση.
 

Τα στάδια της μεθόδου M3 φαίνονται στο Σχ. 1. Η μέθοδος έχει επικυρωθεί εσωτερικά όσον αφορά την πιστότητα εντός της ίδιας ημέρας ή και σε διαφορετικές, ανάκτηση, γραμμικότητα, ανθεκτικότητα, όριο ανίχνευσης (LOD) και όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ), καθώς και την ακρίβεια.
 


Σχ. 1 Στάδια απομόνωσης του κλάσματος των
FAEE μέσω SPE


Ο προσδιορισμός του βαθμού συμφωνίας μεταξύ των αποτελεσμάτων που ελήφθησαν με την εφαρμογή της προτεινόμενης μεθόδου και εκείνων που προέκυψαν με τη μέθοδο αναφοράς (Παράρτημα ΧΧ του Κανονισμού ΕΟΚ 2568/91 για τον προσδιορισμό των FAEE) απέδειξε την ισοδυναμία των μεθόδων.


Σύμφωνα με τις διαδικασίες του έργου OLEUM, επιλέχθηκε η μέθοδος M3 για πλήρη επικύρωση, η οποία περιλάμβανε τη συμμετοχή δέκα εργαστηρίων σε μια προ-δοκιμαστική μελέτη, όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν δύο διαφορετικά δείγματα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και τους ζητήθηκε να τα αναλύσουν ακολουθώντας την τυποποιημένη διαδικασία λειτουργίας (SOP) που προετοιμάστηκε από τους επιστήμονες που ανέπτυξαν την μέθοδο. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο μεταφοράς τεχνογνωσίας στη Σεβίλλη (Οκτώβριος 2019), κατά τη διάρκεια του οποίου έκαναν ερωτήσεις και παρείχαν σχόλια σχετικά με την εφαρμογή της SOP.


Τα αδύνατα σημεία που προέκυψαν στην προ-δοκιμαστική μελέτη αντιμετωπίστηκαν στην αναθεωρημένη έκδοση της SOP που διαβιβάστηκε στους δεκαεπτά συμμετέχοντες της τελικής δοκιμής αξιολόγησης, των οποίων τα αποτελέσματα συλλέγονται επί του παρόντος.



Instituto de la Grasa -CSIC- Ομάδα ανάπτυξης μεθόδου M3 - Raquel B. Gómez-Coca, Mª del Carmen Pérez-Camino και Wenceslao Moreda