Εισαγωγή στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο OLEUM

Η πορεία του OLEUM-καλωσήλθατε στους πρώτους προορισμούς!

 

Το OLEUM έχει ήδη παραδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, χάρη στην πολύτιμη συνεργασία και τις προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους. Αυτά συνοψίζονται σ’ αυτό το ενημερωτικό δελτίο. Κάποια δημόσια παραδοτέα μπορεί επίσης να βρίσκονται εδώ.

 

Μετά από ένα ευρύ σχέδιο δειγματοληψίας και το πρώτο έτος «ανταλλαγής» δειγμάτων και συνεργατικών αναλύσεων (πακέτα εργασίας 3 και 4), το OLEUM έχει κανεί σημαντικές προόδους προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της επικύρωσης καινοτόμων, νέων ή αναθεωρημένων, γρήγορων, εύκολων στη χρήση αναλυτικών μεθόδων για τη διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας του ελαιολάδου. Η ετοιμασία και η δοκιμή δύο υλικών αναφοράς τα οποία θα είναι χρήσιμα στην υποστήριξη της οργανοληπτικής δοκιμής είναι επίσης σε εξέλιξη. Τα δύο αυτά πειραματικά υλικά αναφοράς παρουσιάσθηκαν στη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στην οργανοληπτική δοκιμή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) στις 20 Μαρτίου, προς συλλογή των σχολίων των εμπειρογνωμόνων, που ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

 

Το δίκτυο OLEUM ξεκίνησε πρόσφατα, με στόχο να ιδρύσει μια κοινότητα ιδρυμάτων και άλλων σχετικών ενδιαφερόμενων μερών για ανταλλαγή πληροφοριών, να εφοδιάζει την παγκόσμια κοινότητα τόσο των τεχνικών όσο και των καταναλωτών με ακριβείς και προσιτές πληροφορίες.

 

Εμείς έχουμε παρουσιάσει επιτυχώς τα αποτελέσματα σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και μας περιμένει μια περίοδος παρουσιάσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Για να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο αυτού του ενημερωτικού δελτίου, αυτό είναι διαθέσιμο σε έξι γλώσσες (Γαλλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά), χάρη στη συνεργασία μερικών από τους εταίρους.

 

Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να διαδώσω το χρήσιμο, απλό και πλήρες γράφημα που έχουμε αναπτύξει. Αυτό επικεντρώνεται στην παραγωγή των ελαιολάδων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα καθόλη τη διάρκεια του ερευνητικού έργου για ενημερωτικούς, επεξηγηματικούς σκοπούς (π.χ. σε μουσεία, εκθέσεις τροφίμων ή για εκπαιδευτικούς σκοπούς).

 

Η Συμβουλευτική Επιτροπή των πολλαπλών ενδιαφερόμενων μερών του OLEUM παρέχει συνεχώς τη συνεισφορά και την πολύτιμη συμβουλή της στο ερευνητικό έργο.

 

Εάν είστε ένα θεσμοθετημένο ή ένα ιδιωτικό εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, μια εταιρεία παραγωγής ή διάθεσης ελαιολάδου, ή μια εταιρεία που θέλει να προτείνει τα επιστημονικά όργανα και τον αναλυτικό εξοπλισμό της ώστε να δοκιμαστούν, σας συνιστώ θερμά να παρακολουθείτε τον ιστότοπο του ερευνητικού έργου (http://www.oleumproject.eu) και να στέλνετε τυχόν αιτήματα για πληροφορίες ή να γίνεται μέλη του δικτύου OLEUM με την αποστολή ενός e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση oleum@unibo.it.

 

Το OLEUM ελέγχει και επινοεί αναλυτικές τεχνικές για το μέλλον!

 

Tullia Gallina Toschi (tullia.gallinatoschi@unibo.it), Τμήμα Γεωργικών Επιστημών και Επιστήμης Τροφίμων (DISTAL) - Alma Mater Studiorum – Πανεπιστήμιο Μπολώνιας, Συντονίστρια του ερευνητικού έργου OLEUM.