Διεργαστηριακές μελέτες

Paul Brereton (Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ-Queen’s University Belfast)
 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών των δραστηριοτήτων του OLEUM, όλοι οι συνεργάτες του έργου ήταν απασχολημένοι αναλύοντας δεδομένα – πολλά δεδομένα. Αυτό συνέβη διότι ολοκληρώνουμε μία από τις μεγαλύτερες διεργαστηριακές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ουσία, πρόκειται για μια σειρά μελετών, οι οποίες περιλαμβάνουν 8 διαφορετικές αναλυτικές μεθόδους με περίπου 15 εργαστήρια για κάθε μέθοδο και που αναλύουν από 10 δείγματα δοκιμής, πρόκειται δηλαδή για πάνω από 1000 τμήματα δεδομένων. Επιπλέον, κάποιες μέθοδοι έχουν δύο αναλυτές και δύο από τις μεθόδους έχουν 18, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχουν πάνω από 5000 αποτελέσματα προς ανάλυση! 
 

Οι μέθοδοι που μελετώνται είναι οι εξής:

     1. Ανάλυση πολυφαινολών (πολικών φαινολών) που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του ισχυρισμού υγείας στο ελαιόλαδο 

     2. Ανάλυση ελεύθερων και εστεροποιημένων στερολών που έχει ως στόχο τα παράνομα μείγματα ελαιολάδου 

     3. Βελτιωμένη μεθοδολογία για τους αιθυλεστέρες λιπαρών οξέων που έχει ως στόχο την παράνομη επεξεργασία ή το χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο 

     4. Μία ομάδα μεθόδων που εξετάζει την οργανοληπτική ανάλυση και την ανάλυση πτητικών ενώσεων 

          a. Ανάλυση των επιλεγμένων πτητικών ενώσεων στο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας αέρια χρωματογραφία 

               i. GC-MS

               ii. GC-FID 

          b. Ανάλυση του πτητικού αποτυπώματος του παρθένου ελαιολάδου με τη χρήση  SPME-GC-MS και χημειομετρίας ως μέθοδος ελέγχου για την υποστήριξη των πάνελ αξιολόγησης  

          c. Οργανοληπτική ανάλυση των παρθένων ελαιολάδων με τη χρήση δύο Δειγμάτων Αναφοράς. 


Οι παραπάνω μέθοδοι κυμαίνονται από την ελαφρά βελτίωση των υφιστάμενων μεθόδων, λ.χ. οι μέθοδοι 2 και 3, έως τις νέες, προηγμένες διαδικασίες πολλών ενώσεων στόχων/ταυτοποίησης, με στόχο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο επίσημο πάνελ αξιολόγησης (οργανοληπτική ανάλυση).  


Κατόπιν της προ-δοκιμαστικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, το μεγαλύτερο μέρος της κυρίως μελέτης, η «Τελική Δοκιμή Αξιολόγησης» πραγματοποιήθηκε το Φθινόπωρο του 2020. Για κάθε μία από τις παραπάνω μεθόδους, στάλθηκε μία Τυποποιημένη Διαδικασία Λειτουργίας και ένα σετ δειγμάτων (συνήθως 10 δείγματα και ένα δοκιμαστικό δείγμα με μία γνωστή τιμή) στο κάθε εργαστήριο που συμμετείχε στην έρευνα, για να τα αναλύσουν μόνο μία φορά. Χωρίς να το γνωρίζουν οι συμμετέχοντες, τα δείγματα αποτελούνται στην πραγματικότητα από 5 σετ διπλότυπων δειγμάτων που μας επιτρέπουν να υπολογίζουμε την ακρίβεια εντός του εργαστηρίου και μεταξύ των εργαστηρίων. Τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν επεξεργάστηκαν σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και οι μέθοδοι που μελετήθηκαν μπορούν να αξιολογηθούν έπειτα ως προς την καταλληλόλητά τους ως επίσημες μέθοδοι.    


Τα επίσημα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σύντομα, μόλις κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα με τους συμμετέχοντες και ολοκληρώσουμε επίσημα τη μελέτη. Έπειτα, κάποιες από τις διαδικασίες θα προταθούν ως επίσημες μέθοδοι. 


Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα εργαστήρια που έλαβαν μέρος σε αυτήν τη γιγάντια δράση και την έφεραν εις πέρας κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19.